Travian Odgovori

Začnimo pri vašem vprašanju

Iskanje s pomočjo odgovorov

Za pridobitev odgovora, izberite glavno kategorijo in sledite podkategorijam. V kolikor informacije v kategorijah niso bile zadovoljive, se lahko poslužite kontaktnega obrazca na koncu.

Imam vprašanje o…

Pojdimo v detajle:

Uporabi iskalnik

Preferirate iskanje informacij preko spletnih iskalnikov? To lahko storite tudi tu.

Preprečevanje osvajanj naselj

Igralci pogosto ne vedo kako ukrepati ali pa ukrepajo prepozno. Z uspešno obrambo lahko igralec uniči sovražne enote ali pa celo prepreči sovražni prevzem/osvojitev.

Ukrepi

Vohuni
Vohunom velikokrat pripišemo manjšo vrednost, kot jo v resnici imajo. So poceni enote, ki odvrnejo tudi najbolj zagretega napadalca. Igralec, ki ne uspe pridobiti informacij o obrambi naselja se bo velikokrat premislil in naselje pustil pri miru. So pa vohuni tudi dobro opozorilo, da nekdo želi oropati ali osvojiti naselje. Preventivno lahko igralec v takšnem primeru vzpostavi obrambo.


Mestno obzidje / palisada / zemljen zid
Ta obrambna struktura v naselju poveča obrambno vrednost enot do 81% (za točne vrednosti si oglejte answers strani z omenjemi zgradbami). Ta bonus je skupaj z obrambnimi enotami lahko smrtonosna kombinacija za napadalca. 

Alianse
Dobra aliansa je tista, ki že vnaprej odvrne agresivne igralce ali posreduje obrambo, ko je to potrebno. Ne pozabite, da je diplomacija včasih ključ do zmage!

Praznovanja
Z mestno hišo na stopnji 10 lahko aktivirate praznovanje, ki bo delovalo v vašo korist in zoper sovražne administratorje (zmanjša moč sovražnega administratorja). Prav tako boste s praznovanji prejeli kulturne točke, ki so nujno potrebne za ustanovitev novega naselja.

Analiza napadov

V Travianu poznamo tri vrste napadov:

 • Roparski napadi

  Namen takšnega napada je največkrat izrop surovin. Igralci pogosto uporabijo hitre enote v manjšem številu.

 • Lažni napadi

  Igralci pošljejo takšne napade, da zmedejo nasprotnika o pravi tarče napadalne vojske. Pošiljanje lažnih napadov pri osvajanju ali uničevanju tarč je izredno pomembno.

 • Osvajalni napadi

  Ponavadi gre za več napadov, ki prispejo v isti sekundi in vsebujejo katapulte, oblegovalne ovne in administratorje.

Hitrost poslane vojske je odvisna od najpočasnejše sodelujoče enote. To je še posebno pomemben podatek pri preprečevanju osvajanja, saj igralec potrebuje ovne, da uniči/zmanjša obrambni bonus branilca in katapulte, da uniči rezidenco ali palačo. Ko v zbirališču igralec opazi napad, si lahko ogleda izvor napada in tudi preveri katera enota v napadu je najpočasnejša. Za pomoč pri tem lahko igralec uporabi poseben kalkulator. Pri vsem tem igra pomembno vlogo tudi aktivnost igralca. Zgodnje odkritje napada velikokrat odloči o tem ali bo igralec pravočasno pridobil obrambo!

 
Pomembno: več napadov na naselje je lahko dober znak, da bo nekdo poskusil osvojiti naselje. Ne pozabite, da gre lahko tudi za lažne napade. Najprej preverite katero naselje je napadeno. Če gre za naselje, ki ima 300 populacije, potem v večini primerov to ni tarča, ki bi jo igralec želel osvojiti (če gre za naselje z 9 ali 15 žitnimi polji, potem je večja verjetnost, da gre za osvajanje naselja). Velikokrat so najljubša tarča osvajalcev razvita naselja z veliko populacije.

Osvajalni napadi: v prvem napadu je pogosto ogromna napadalna vojska, ki uniči obrambo branilca (v večini primerov tudi obrambne zidove), sledijo katapulti, ki uničijo rezidenco ali palačo in administratorji (znižanje lojalnosti). Včasih so napadi razdeljeni in vsebujejo zraven še lažne napade. Napadalec bo pogosto poskusil poslati več napadov v isti sekundi. Na takšen način prepreči, da bi branilec med napadi vrnil obrambno vojsko.

Obrambne strategije

Branilci imajo na voljo več strategij.
Tudi, če vam prvič ne uspe preprečiti osvajanja, ne obupajte. Iz izgub se lahko naučite kako lahko v bodoče ukrepate.
Tudi napadalec se je moral naučiti kako osvojiti naselje in je verjetno prvič storil napako. Vsak prihajajoči napad je nova možnost, da se kaj naučite! 

Zid
Ta strategija deluje, če igralec zbere veliko število vojakov in popolnoma uničisovražno vojsko. Pomembno je, da uporabi enote, ki so dobre proti pehoti in konjenici. 
Obrambne enote igralca naj prispejo v naselje pred napadalcem. Če igralec potrebuje dodatno pomoč naj se obrne na najbližje sosede/člane alianse. 

Obramba med napadi
Ta strategija je nekoliko težja, vendar je lahko tudi najboljša možnost. 
Prvi napad, ki pogosto vsebuje večino napadalne vojske lahko igralec še vedno poskuša uničiti. Vendar je pomembnejša naloga, da vrine obrambno vojsko za prvim napadom in na takšen način zaustavi ostale napade.Igralec bo lahko izgubili nekaj enot in zgradb, vendar bo škodo povzročil tudi napadalcu. 
Takšna strategija je lahko problematična, če igralec pošlje drugi čistilni val ali ima pomoč prijatelja.

Obramba s pomočjo praznovanja
Velika praznovanja pomagajo pri obrambi naselja. Znižajo moč administratorjev za 5%, kar pomeni, da bo napadalec moral poslati večje število administratorjev ali več napadov. Ta strategija je nevarna, saj ne veste koliko administratorjev bo poslal igralec.  

Uporaba plošč zakona (herojev predmet)
Ta predmet poveča lojalnost domačega naselja heroja za 1% na ploščo zakona. Najvišja lojalnost naselja z uporabo plošč zakona je 125%, zato bo napadalec moral poslati več vodij, poglavarjev ali senatorjev. Če napadalec pošlje premalo administratorjev, se lojalnost ne bo znižala dovolj. Ponovno gre za nevarno strategijo.

Protinapad

 • Kraja žita

  Ko igralec pridobi informacijo o poreklu napadalne vojske, lahko poskusi s protinapadom. S takšno strategijo lahko poskusi ukrasti žito napadalca / uniči žitnice in zaustavi nadaljne poskuse osvajanj.
  Pri tem lahko pomagajo tudi sočlani ali zavezniki, tudi z lažnimi napadi.

 • Osvojitev napadalnega naselja

  Igralec lahko poskusi osvojiti naselje napadalne vojske. Ta metoda pogosto ne deluje, saj ima igralec pomoč boljših igralcev, ki pripravijo močno obrambo.

Ponovna osvojitev naselja

 • Uničenje obrambe

  S to strategijo igralec prepusti napadalcu osvojitev naselja, vendar takoj za tem sam pošlje napadalno vojsko, uniči preostale napadalčeve enote v naselju (enote, ki spremljajo administratorje bodo po osvajanju ostale v naselju) in osvoji izgubljeno naselje. Pozor: napadalec je lahko v tem času že zgradil rezidenco ali palačo ali celo prejel nove okrepitve.

 • Sovražnik samouničenje

  S to strategijo igralec uniči lastno rezidenco ali palačo in zniža lojalnost naselja na 20%. Prvi napad napadalca bo tako prevzel naselje, vsak naslednji pa se bo zabil v lastne enote oziroma obrambo.  Igralec, ki je izgubil naselje nato uniči preostale enote v naselju in ponovno osvoji izgubljeno naselje.

Izkoristimo napake napadalca

V mnogih primerih so to izkušeni igralci, ki ne storijo napake. Vendar pomnite, da nihče ni popoln. Če se pojavijo napake jih mora vsak dober branilec izkoristiti! 

Lažni napadi
Znaki, ki kažejo na lažne napade:

 • Posamični napadi na oddaljena naselja.
 • Časovno neusklajeni napadi
 • Normalni napadi, ki ne vsebujejo katapultov / oblegovalnih ovnov

Izkoristimo napake, ki jih storijo zavezniki napadalca
Če napadalec v svojo strategijo vključi zaveznike, bodite prepričani, da je lahko med njimi nekdo, ki bo uporabil vso napadalno vojsko. Pozorno si oglejte prihajajoče napade in ocenite ali so lažni. Na takšen način lahko celo pridobite informacijo kam potekajo pravi napadi.

Neobvladljive okoliščine
Na žalost se zgodi tudi to, da tehnične težave spremenijo ali pokvarijo načrte:

 • Lag

  Strežnik mora včasih naenkrat obdelati preveč podatkov. Zaradi številnih procesov se lahko zgodi, da nekateri ukazi zamujajo za nekaj sekund do nekaj minut. To bo povzročilo težave napadalcu in branilcu, mogoče bo prišlo celo do tega, da bodo napadalčevi katapulti prispeli pred čistilnim napadom.

 • Napake na strežniku

  Napake na strežniku so zelo redke, vendar so lahko včasih katastrofalne. V takšnem primeru se lahko zgodi, da napadalec uspe poslati katapulte, vendar zaradi nedosegljivosti ne more storiti nič drugega. Takšne napake lahko povzročijo škodo tudi branilcu, ki zaradi tega ne more pravočasno prejeti obrambe.


Si prejel odgovore na zastavljena vprašanja?

Da   Nevtralno   Ne